Риболов на някои видове риба

Щука, Шаран, Сом и др.

Местообитание на сом

Сомът е сладководна и топлолюбива риба. Той е активен, когато температурата на водата е високо загрята, а в зимните месеци засипва зимен сън. По нашите водоеми е редовен обитател на Дунава и неговите долни течения и притоци. Наред с тях обитава и водите на река Струма, Марица и Тунджа, по езера, бата, канали. У нас сомът е и изкуствено разселен е в не малко водоеми като язовири - “Батак”,“Александър Стамболийски”, “Ивайловград”, “Тича”, “Кърджали” и “Искър”.

В България през 1959 г. е внесен американски канален сом, познат още с латинското наименование Ictalurus punctatus. Аклиматизирането му в язовир “Овчарица”, определя топлолюбивият му нрав и вид. По водоемите в Америка сома достига тегло от 12 кг, но за разлика от нашите екземпляри на този вид сом, той рядко надхвърля 2 кг. Разликата му с обикновен сом се крие в допълнителна мастна перка намираща се между опашния и гръбния плавник. Прехранва се с всичко, като и лесно се лови с въдица на жива стръв. За примамка може да служи и тестени такива, царевица и жито.

Рибата сом предпочита застоялите води и тези с по-слаби течения. Чувства се в безопасност на места, които обитава с години. Много често сомът остава в едно и също водно корито през целия си живот, ако го хареса и това го определя като домашар. Сред някои от представителите на тази риба не е нетипично да обитават скални процепи, ями или да правят гнезда направо на дъното на водоема. Като цяло, след като отмине бебешкият период на рибата, тя остава без заплаха от други водни обитатели във водоема, а това я прави господар на водното пространство. По отношение местообитанието, сома може да остане през целия си живот на едно и също място, но може и да го смени, в случаи, че във водоема се намери по-голям негов представител, които да го прогони. Единствено в случаите, когато храната изобилства, сома може да направи компромис и да позволи и други негови представители да обитават ямата, в която той се е заселил.

Според учените във водоем, където присъства сом, наличието на власт е ясно изразено и то е в лицето на големия исполин. За тази риба всички останали са равни, в това число – щука, костур, бяла риба, кефал и като цяло всички, които обичат да воюват.

Още в тази категория: « Сом Сом и прехрана »

Вход