Риболов на някои видове риба

Щука, Шаран, Сом и др.

Сом

Риба сом е сред най-големите сладководни обитатели. От миналото до днес са знайни екземпляри достигащи над 100 кг тежест и с дължини над три метра. Сомът, за разлика от моруната е доста по примамлива риба за улов, първо, защото се хваща и на въдица и второ, защото е по-срещана в сладките води, за разлика от морския представител.

Типично за риба сом е телосложението й със сплескана от горе и надолу страна. Два чифта мустачки, подобряващи значително обонянието й и големият размер, до който може да достигне.

Сред популярните улавяни екземпляри на сома са парчета от 5 метра дължина и с тежест над 300 кг. Те са останали в историята и са повод за голяма гордост сред въдичарите. Днес въпреки, че значително по-малки са ловените сомчета, то размери в порядъка на 60 кг и два метра дължина са достойни представители.

Според данни от научни изследвания днешния сом е роднина и последовател на сома от ледниковия период. Той се смята за вид реликва, оцеляла от ледниковия период, а тази негова черта не позволява да бъде объркан с никой друг вид.

Тялото на сома е цилиндрично и огромно. По него липсват люспи и е значително меко. Цвета на сома зависи от местообитанието му. Той може да се срещне в сиво-черен цвят, тъмнокафяв цвят или в сиво-зеленикав нюанс. По корема е доста светъл. От предната част е отвесно сплескан и в преминаване към задната перка се прелива в странично сплескана форма. При него липсва линия, която да разделя горната от долна част. На гърба има малка перка, която е мека и с няколко лъча. Гръдните плавници на сома са мощни с костен твърд лъч, за анален плавник е типична удължената форма, която прелива към опашна перка.

Сомът има малки очи, а те са и предпоставка зрението му да е значително слабо. За разлика от него сомът има отличен слух и обоняние, които помагат за добрата ориентация. Зъбите на рибата са наклонени навътре и по цялата част от вътре на устата. Върху горната си челюст има здрави и дълги мустаци, достигащи до гръдните перки, а по долната част други два чифта мустачки.

Вход