Риболов на някои видове риба

Щука, Шаран, Сом и др.

Местообитания на Шаран

Риба шаран се отнася към бързо развиващите се и растящи риби. Това се дължи до голяма степен на огромния апетит, който има тази риба. Тя не се харни само през топлите месеци от годината, но когато температурите спаднат и през прохладните вечери значително наваксва, пропуска.

Според някои проучвания на ихтиолози, шаранът не се храни в най-студените месеци на годината, а според други, той се храни и тогава стига да има подходяща среда, прехрана и дълбочина от порядъка на 20 метра дълбочина, където намира остатъка детрит.

Когато условията на живот са добри, шаранът, расте на 2 години, като личинките достигат 200 грама, след това 500 грама и 1 кг.

Друго доказан о твърдение показва, че шаранът нараства значително по-осезаемо, когато расте в изкуствена среда. За разлика от рибата в естествени води, която има условия да се движи и да изразходва сили и енергия в търсене на прехраната си, шаранът отглеждан в изкуствен водоем получава всичко на готово.

И въпреки всичко риболов на шаран на плувка си остава едно незаменимо изживяване за всеки въдичар, а емоцията съпровождаща улова може да се равни единствени мигове, далеч от неудобството създадено от ранно ставане, рояци комари и стоене с часове около швабите.

Вход