Риболов на някои видове риба

Щука, Шаран, Сом и др.

Шаран

Шаранът дава името си на най-многобройното рибно семейство. Той е великан и типичен привърженик на сладките води. Смята се за силен, хитър, умен, предпазлив и борбен. Месото на шарана е сред най-вкусните и това го прави така предпочитан обект за риболов. Поради кулинарните му качества шаранът днес е най-важният обект за риболов в света. Като такъв обект и вземайки под внимание кулинарните възможности, шарана може да се мери на едно със сьомга. В страни лишени от сьомга, шаранът е лидер за въдичарските подвизи.

Наред с това тази риба се приспособява много и има уникална адаптивност, устойчивост и възможност за изменения в условията на водоема, тя е широко разпространения вид навсякъде по света.

Днес са познати най-много видове раси и породи шарани. Сред тях и започвайки от японски декоративни шарани, наричани “Хай Гой”, които се смятат за бутикови и най-скъпи, сред тях един от екземплярите е бил продаден за над 300 хиляди долара и стягайки до шаран в най-обикновена рибарница, продаван на обичайна цена.

Днес най-популярни са три вида шарани и те са – гол шаран; див шаран и огледален шаран.

Голият шаран, както говори и името му има само кожа и рядко може да се забележат една-две люспи. За дивият шаран е типична обвивката от много люспи и удължена форма на тялото, а за огледален шаран по-едри люспи.

Използването и предназначенията на шарана по различните краища на света от миналото до днес били различни. Така например в Китай и Япония, шаранът се смятал за силна, здрава и красива риба. В Европа се приемал за страхотно ястие, но и доста, калорично. Поради последното възприемане, той бивал забраняван за консумация по време на пости най-вече от монасите.

Така се зародил и стила в отглеждане на най-тлъсти екземпляри шарани, които били ползвани за специални случаи и поводи.

Вход