Риболов на някои видове риба

Щука, Шаран, Сом и др.

Характеристика на щука

Щуката има стреловидно тяло. Тя е хищник. Различните обитатели имат своите специфики в окраска, които им помагат да се спотайват в средата си на живот, за да улавят плячката. Така например щука, обитаваща нашите водоеми има характерна окраска на ивици, а щуката живееща в Северна Европа е на точки. Към най-типичните тонове на рибата сиви и зелени нюанси, маслинено зелени и златисто-кафяви са сред срещаните. Колкото по-голяма става щуката с годините, толкова и окраската и потъмнява. По главата, гърба и горните части от тялото тя добива дори черен цвят.

Формата на главата на щуката е удължена и силно изтеглена напред, което сходства в муцуната на крокодил. Може да бъде оприличен и с човка на патица, челюстта е здрава и с много ситни зъби. Последните, от които са представени в два вида, едните кучешки, с които убива плячката си и другите игловидни, които са разположени дори по езика и небцето и с които улеснява поглъщането. Захапа на щуката е голям, а това позволява поглъщане на плячка с по-големи от нейните собствени размери.

Като цяло структурата на щуката е стабилна и доста мощна. Опашният плавник е силен, а, чрез еластичността на гръбната перка може да се изхвърля значително напред по време на атаки.

Рибата има големи и жълти на цвят очи с широки зеници. Зрението на тази риба е блестящо и позволява поглед не само напред, но и в страни и на горе, което допринася за успешния улов. Ловува денем. Храни се с всичко, което се навърта наоколо и попада в погледа й.

Много чести малките щуки се ловят за стръв на големите екземпляри, но също така са подходящи и червеноперка, каракуда, уклей, линове. Когато липсва друга прехрана щуката не отказва месото на жаба, мишка, птица, водни змии и други.

Още в тази категория: « Щука Риболов на щука »

Вход