Риболов на някои видове риба

Щука, Шаран, Сом и др.

Щука

Риба щука е най-коментираната и споменавана риба сред много народности. Тя е възхвалявана, чрез приказки, легенди и митове, а вниманието и отдаваната й чест се дължат до голяма степен на качествата, с които се е доказала.

Щуката е хищник, който достига доста големи размери и до днес омайва въдичарите и буди възхищение. Тя се отнася към семейството на щуки, които се познават с още няколко от вида. Сред тях в зависимост от местообитанието, щуката се различава от тази в Европа, Русия, в Америка и Азия.

По размери нашенската щука достига до метър и половина и тежи до 30 кг, далеч по-забележителни са били тези данни в миналото, когато риба щука е впечатлявала с големина равна на плавателен съд.

В историята съществуват данни за най-големият екземпляр, който достигал над пет метра и тежал около 140 кг. Тази риба била уловена във водите на Германия пред много векове, още по времето на император Барбароса. И днес в Мюнхен музеят пази останки от скелета на величествения исполин.

У нас сред рекордите на рибари има уловени щуки с тегло от 14 кг и дължина над 1 метър. Тези факти са от 1984 година, а не малко са и щуките улавяни в Алдомировско блато около Сливница, което днес е без рибно, но някога е давало големи надежди за риболова и в него са се ловели парчета от над 10 кг, които са били и доста сериозна слука.

Още в тази категория: Характеристика на щука »

Вход